Luukku 9: Eivät ne sinua löydä

Eivät ne sinua löydä

Jussi*) on joutunut vuosina 2014 ja 2015 salamurhayritysten kohteeksi Bagdadissa kieltäydyttyään korruptiosta. Maahanmuuttovirasto, Migri, myöntää vaaran, mutta tarjoaa turvallisena vaihtoehtona maan sisäistä pakoa Etelä-Irakiin.

Ote Jussin negatiivisesta päätöksestä:

clipboard01

Jussi on kertonut haastattelussa, että hänellä ei ole sukua Bagdadin ulkopuolella, ja Etelä-Irakissa hän erottuisi joukosta, eikä siellä olisi ketään suojelemassa ja takaamassa häntä. Hän on asunut Bagdadissa sunniuskoisten alueella. Epävakaassa maassa ihmiset suhtautuvat epäluuloisesti yhteisön ulkopuolisiin, erityisesti heimoalueella. Työn, asunnon ja normaalin elämisen edellytyksenä on, että henkilöön luotetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sukulainen tai tuttava suostuu omalla nimellään takaamaan uuden ihmisen luotettavaksi. Ulkopuoliseen kohdistuu epäilyt poliittisista ja uskonnollisista kytköksistä. Etelä-Irak on shiiojen hallinnoimaa heimoaluetta, jossa uskonto hallitsee totaalisti koko yhteiskuntaa. ”Arvioitaessa, onko hakijalla perusteltu pelko joutua vainotuksi, merkitystä ei ole sillä, onko hakijalla todellisuudessa alkuperään, uskontoon, kansallisuuteen, yhteiskunnalliseen tai poliittiseen ryhmään liittyviä piirteitä, jotka johtavat vainoon, jos vainon harjoittaja kuitenkin arvioi hakijalla olevan tällaisia piirteitä.” (Ulkomaalaislaki 87 b § kohta 2). Vaikka Jussi ei itse ole uskonnollinen, etelässä selviämisen edellytyksenä olisi käytännössä shiiauskon tunnustaminen ja äidin ja kodin sunnitaustan salaaminen, ja eläminen pelossa jäädä kiinni sunnitaustasta.

Jussin pelko on aiheellinen. Ruotsin maahanmuuttoviraston käyttämässä maaraportissa (Rättsligt ställningstagande angående situationen i Irak, Migrationsverket 2016 58/2016, epävirallinen käännös) todetaan sivulla 4: “Šiiamuslimien hallitsemalta Basran alueelta on raportoitu, että sunnimuslimit joutuvat hyökkäyksien ja ahdistelun kohteeksi. Sunnimuslimeihin, erityisesti sisäisiin pakolaisiin, kohdistuu suurta epäluuloa siitä, että heillä on yhteyksiä IS:n.” Kuitenkin, Suomen maahanmuuttoviraston mukaan:

clipboard02

Jussin saamassa päätöksessä kerrotaan rikollisuuden ja kidnappauksien lisääntymisestä ja militioiden ja poliittisten ryhmien valtakamppailusta Etelä-Irakissa, mutta väitetään, että muuttaminen olisi Jussille turvallinen vaihtoehto. Ulkopuolisena heimoalueelle ilmestyvä henkilö on kiinnostusta herättävä kohde rikollisille. Jussi on kertonut haastattelussa, että häntä uhanneet ihmiset ovat militiaa, ja Irakissa poliisi on kieltäytynyt auttamasta häntä, koska hän syyttää teoista militian jäseniä. Kuitenkin Maahanmuuttovirasto kiistää, että militia uhkaisi Jussia. Jos Jussi ei ole saanut aiempiinkaan vaikeuksiinsa apua viranomaisilta, miten voisimme uskoa että hän voi saada Ulkomaalaislain 88 d §:n mukaista tehokasta ja luonteeltaan pysyvää suojelua kotimaassaan?

clipboard03

Toisin sanoen Maahanmuuttovirasto toteaa, että mikäli turvapaikanhakija ei pysty osoittamaan olevansa vaarassa kaikkialla kotimaassaan, voidaan turvapaikkahakemus hylätä. Näin kävi myös Jussille:

clipboard04

Käytännössä ajatus sisäisestä paosta on kestämätön. Vaikka löytyisikin pieni turvallinen alue, saadaan henkilön olinpaikka kuitenkin selville. Irakissa kansalaisilla on rekisteröitymisvelvoite. Se tarkoittaa että sekä lähtöpaikalla että uudella paikkakunnalla pitää ilmoittaa muutosta viranomaisille, eli käytännössä ilmoittautua poliisilaitoksella. Muuttaakseen uudelle alueelle, on ensin asioitava edellisen asuinpaikan viranomaisten kanssa – eli Jussin olisi asioitava Bagdadissa, jossa Jussin henki on vaarassa. Sieltä pitää saada mukaan dokumentit, jotka toimitetaan uuden asuinalueen viranomaisille. Ilman näitä papereita ei voi solmia vuokrasopimusta, asioida pankissa, hoitaa normaaliin elämään liittyviä asioita. Kaikkien on kannettava mukanaan aina liikkuessaan kodin ulkopuolella henkilöllisyyspapereita ja ajantasaista asumisrekisteriotetta. Ihmisten on Irakissa toistuvasti esitettävä henkilöllisyytensä tarkastuspisteillä kaupunkien sisällä ja välillä liikkuessaan tai muuten poliisin niin pyytäessä. Turvallisuussyistä ulkopaikkakuntalaisen on pystyttävä selittämään millä asialla liikkuu kotipaikan ulkopuolella.

Militian mustalla listalla oleminen tekee maan sisäisestä muutosta vaarallisen, sillä militia on kytköksissä viranomaisiin. Viranomainen tai poliisi, jolle ilmoittaudutaan, voi olla saman militian jäsen, joka on uhannut hakijaa. Asioidessaan viranomaisten kanssa, Jussi saattaa antautua omille etsijöilleen.

*) Nimi muutettu

One thought on “Luukku 9: Eivät ne sinua löydä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s